Bližnjice


Cikel umetniških projektov, ki bodo potekali v okviru delavnice. Za vsak projekt bo določena tema, časa za skupno izdelavo bo 1 mesec, končni izdelek pa bo razstavljen na zaključnem dogodku. Na posamezne projekte se lahko prijavi kdorkoli, potrebna je samo želja po ustvarjanju. Na poti do končnega izdelka vas bodo vodili in vam pomagali mentorji.

Sodelovanje pri projektu je brezplačno.Projekti 2011/12


maj 2012
INŠTALACIJE

Z majem bomo začeli delati na novem umetniškem podvigu in sicer na temo Inštalacij. To je dokaj mlado umetniško področje, ki ga bomo skupaj spoznali in popestrili Kranj z umetniškimi deli. Inštalacije so večinoma 3D izdelki, ki se navezujejo in posegajo v naše vsakdanje okolje. Z njimi vnesemo dogajanje v normalni svet, ki ga vsi poznamo. Obstajajo različni tipi inštalacij in sicer svetlobne inštalacije(dela ki se poigravajo z umetno ali naravno svetlobo), 3D inštalacije (kiparski izdelki z zanimivo pozicijo ipd.) ali pa povsem normalni objekti premaknjeni iz svojega konteksta. Je zelo aktivna veja umetnosti, ki omogoča interakcijo z publiko in okoljem pravtako pa omogoča izražanje v večih tehnikah, ki se povezujejo. Če te torej zanima nova izkušnja na umetniškem področju se nam pridruži!
 
Za sodelovanje pošlji prijavo do 25. aprila na anja.cuhalev@ksk.si.


januar 2012
STRIP ART 

Z novim letom pričnemo z novim projektom na temo stripovske umetnosti. Cilj je razširiti idejo stripa in stripovske umetnosti ter ustvariti dela, ki so lahko zasnovana kot publikacije, slike, kipi, posterji, nalepke ipd. Bistvo stripov je prenos sporočila, tako da so lahko uporabljeni za širjenje idej, publiciteto ali pa preprosto za zabavo. Skupaj bomo torej poizkusili odkriti, na kakšen način lahko uporabimo strip kot medij, kot tudi, katere tehnike omogočajo takšno izražanje. 
Eden izmed znanih umetnikov, ki so uporabljali stripovsko tehniko, je seveda Roy Lichtenstein, ne smemo pa pozabiti avtorjev grafičnih romanov, kot je Spiderman (Steve Ditko), in našega slovenskega ustvarjalca stripov Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, Mikija Mustra. Torej, če se želiš preizkusiti v stripovski umetnosti na kakršen koli način, se nam pridruži.

Za sodelovanje pošlji prijavo do 25. januarja na anja.cuhalev@ksk.si.

24. februar, 18.00, Layerjeva hiša

ZAKLJUČNA PRIREDITEV STRIP ART

Približuje se konec umetniškega projekta Strip art, ki se je pričel konec januarja. Tema je bilo vsakdanje življenje oz. trenutki, ki bi jih drugače pozabili.  Tehnike in formati so različni od 2D del do 3D kot tudi avdio del. Razstava, ki jo bodo postavili ustvarjalci se odpre v petek ob 18. uri v Layerjevi hiši (kletni razstavni prostor).  Takrat bodo prisotni nekateri ustvarjalci, ki bodo na voljo za razglabljanje o svojih delih.

Ustvarjalci, ki bodo predstavljali svoje umetnine: 

Andraž Petrič, Jan Križaj, Polona Sušnik, Anže Tver, James Bowers, Michelle Hunt, Robert Nightingale, Tim Pregrad in Allyn Elliot Chan.


november 2011
STOP MOTION ANIMACIJA

Stop motion animacija je animacijska tehnika, pri kateri z manipuliranjem predmetov ustvarimo iluzijo, da se predmeti premikajo sami. Med posameznimi fotografskimi posnetki premikamo predmet in tako ustvarimo učinek njegovega gibanja. Večinoma se pri izdelavi predmeta uporablja glina ali plastelin zaradi njune prožnosti, vendar pa je možna uporaba tudi drugih materialov. Za navdušence in radovedneže, navajamo nekaj filmov, ki so narejeni v stop motion tehniki: Coraline, The Nightmare Before Christmas, Chicken Run in drugi.

Če se tudi v tebi skriva novi Tim Burton ali pa samo želiš izraziti svojo ustvarjalnost na drugačen način, je to nekaj zate. V okviru delavnice boste skupinsko sestavili stop motion film, ki ga bomo predstavili na zaključnem dogodku, organiziranem posebej za vas. Za določitev teme in samo izvedbo pa boste imeli časa en mesec.

Za sodelovanje, pridobitev novih znanj, izkušenj, novih priložnosti in poznanstev pošlji prijavo do 31. oktobra na kultura@ksk.si.

Termini in lokacija delavnice bodo dogovorjeni naknadno - po uvodnem sestanku udeležencev. 

28. december, 18.00, Layerjeva hiša
ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Približuje se konec umetniškega projekta Stop Motion Animacija, ki se je pričel oktobra letos. Sodelujoči so zasnovali ter ustvarili lastne kratke animacije na poljubno temo, vse od plesa do videospotov. Delali so z različnimi materiali in sredstvi kot so žice, fimo masa ter ljudje, ki so jih animirali z zaporednimi fotografijami. Končna predstavitev njihovih umetniških del bo 28. decembra ob 18. uri v multimedijski kleti Layerjeve hiše (Tomšičeva 32, Kranj).

Ustvarjalci, ki bodo predstavljali svoje kreacije so: Katja Mencigar ter Katja Černilec, Tim Pregrad,  Ema Salčinovič, Ajda Šifrer, Metod Burgar ter Anja Kucler, Ališa Pivk.

Končne umetnine si lahko ogledate tukaj
Prispevek na portalu Zapik.si