Sociala in zdravstvo

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

 

Kako ravnati, če pri pregledu telesa opazimo klopa?

Klopa čimprej previdno odstranimo. Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo (odstranimo vse dele klopa). Za odstranjevanje klopov ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Na katere spremembe moramo biti pozorni po vbodu klopa?

Še vsaj mesec dni po vbodu klopa moramo biti pozorni na morebiten pojav neboleče rdečine (t.i. erythema migrans), ki se pojavi običajno na mestu vboda in se počasi širi, na sredi pa bledi ter dobi obliko kolobarja. Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa in je prvi znak lymske borelioze.

Kako pomembno je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu in kje se lahko cepimo?

Najučinkovitejši način preprečevanja klopnega meningoencefalitisa je cepljenje.

Za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom so potrebni trije odmerki cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu (osnovno cepljenje) in sicer drugi odmerek 1-3 mesece po prvem in tretji odmerek 5-12 oz. 9-12 mesecev (odvisno od cepiva) po drugem. Zaščita se vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite pa so potrebni poživitveni odmerki in sicer prvi po treh letih, nato pa na 5 let.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je na voljo skozi vse leto. Sicer pa priporočajo, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Cepljenje poteka v ambulantah za cepljenje na vseh območnih enotah NIJZ in pri izbranih zdravnikih.

Več informacij lahko dobiš na: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/cepljenje-proti-klopnemu-meningoencefalitisu/