Mednarodno

Mednarodna mladinska izmenjava programa Erasmus+ “CHORD” – Kranj, 2018

Na Klubu študentov Kranj smo v  mesecu septembru gostil mednarodno mladinsko izmenjavo “CHORD – Cultural harmony of our differences.” Projekt je združeval sodelovanje petih držav: Slovenije, Italije, Latvije, Poljske in Španije, skupno 32 mladih med 18. in 30. letom. Dejavnosti so se odvijale v mestu Kranj in kraju Zapotoku med 17. in 24. septembrom 2018. Glavna tema projekta – glasba kot orodje za medkulturno povezovanje, je uspešno združila različnost in tako smo v tednu dni izvedli zanimiv program, o katerem si več lahko prebereš tu.

Sodelujoče organizacije:

Fotogalerije projekta:

 

Tekom projekta smo v skupini razvijali različne kompetence in izvajali različne aktivnosti. Nekaj utrinkov s projekta:

PESEM IN PESMARICA – CULTURAL HARMONY OF OUR DIFFERENCES

Kot odličen spomin in lep projekti izdelek je nastala pesem CHORD – Cultural harmony of our differences, katere besedilo je združena celota 9. evropskih jezikov. Sodelovanje celotne skupine je omogočilo kreativnost glasbenim talentom in obenem popolnim začetnikom, da se preizkusijo v nečem novem. Pesem govori o harmoniji kultur in posameznikih, ki so zbrani v enem tednu od popolnih neznancev odšli domov z novimi izkušnjami in prijateljstvi. Ker smo si tekom projekta izmenjali številne pesmi, smo pripravili skupek besedil in utrinkov s projekta v brošuri – PESMARICI, zvočnemu posneteku pesmi CHORD pa lahko prisluhneš na spodnji povezavi.

DELAVNICA IZDELAVE CAJONOV

Delavnica izdelave instrumenta in učenje ob pomoči mentorjev, je marsikaterega udeležencu pripeljala do spoznanja, da se vsakdo kljub neglasbeni podlagi zlahka vključi v skupino in skupaj z drugimi ustvarja glasbo. Slike iz delavnice si lahko ogledaš tu.

SPREJEM V PROSTORIH MESTNE OBČINE KRANJ

Kako pomembna je mednarodna povezanost mladinskih organizacij in aktivna participacija mladih, nas je ob sprejemu opomnil župan Mestne občine Kranj g. Boštjan Trilar. Dialog med mladimi je poleg predstavitve dogajanja z mladimi in za mlade v Občini Kranj, spodbudil vse nas, da se zanimamo glede lokalnega dogajanja in zavedamo svojega vpliva na družbo.

OBISK V CENTRU KORAK

Tekom projekta smo z manjšo skupino obiskali Center Korak, ki nudi pomoč osebam s pridobljeno možgansko poškodbo. Obisk je bil namenjen spoznavanju instrumentov ter skupnem petju pesmi v različnih jezikih. Še enkrat uspešno je bila glasba uporabljena kot odlično orodje za združevanje različnih generacij in kultur.

ERASMUS+ BREAKFAST

Na Slovenskem trgu smo v petek dopoldne mimoidoče pozdravili ob zajtrku, jim predstavili delovanje programa Erasmus+, kaj je namen projekta ki ga izvajamo in popestrili dogajanje z glasbo. Dogodek je bil namenjen tudi promociji zaključnega dogodka projekta CHORD. Dogajanje na trgu si lahko ogledaš v galeriji.

 

CHORD FINAL EVENT

V sklopu zadnjega dejanja Erasmus+ mladinske izmenjave »CHORD« smo v soboto pripravila dogodek, odprt za javnost, kjer smo se na odru predstavili z različnimi glasbeno instrumentalnimi nastopi v večjezičnem programu.

 

ŠTUDENTSKA ODDAJA NA RADIJU KRANJ

Nekaj posameznikov se je tekom projekta preizkusilo ob radijskem mikrofonu Radija Kranj, kjer smo v živo, v mednarodni zasedbi predstavili nekaj vtisov iz projekta. Oddaji lahko prisluhneš tukaj.

YOUTHPASS PODELITEV PRIZNANJ

Na koncu projekta je vsak izmed udeležencev prejel potrdilo Youthpass, ki je evropsko orodje za prepoznavanje neformalnih učnih izkušenj, pridobljenih v okviru mladinskega dela in izobraževanja. Slike iz dogodka, ki lahko ogledaš tu.

 

Te zanima več – kaj je mladinska izmenjava, komu je sodelovanje namenjeno in kaj imaš ti kot posameznik od tega da sodeluješ? Na tej povezavi najdeš marsikateri odgovor, vedno pa nam lahko tudi pišeš na mednarodni@ksk.si.

Projekt je sofinanciran iz programa Evropske unije Erasmus+.

 

Materiali:

Logotip CHORD

Logotip Erasmus+

Logotip Movit

Pesem CHORD

PESMARICA – CHORD SONGBOOK