Mednarodno

MLADINSKA IZMENJAVA ESTONIJA 2023 projekt MAKE IT HAPPEN

Aprila 2023 sem se v okviru projekta Erasmus + odpravila na mladinsko izmenjavo v Tallinn prestolnico Estonije. Naslov projekta je bil “Make it happen” , kater je bil organiziran iz strani estonske organizacije za mlade Shokkin group. Poudarek projekta je bil opremiti nas z znanjem in veščinami za ustvarjanje in prijavo mladinskih projektov v okviru Erasmus+. Skozi celoten teden smo imeli različne delavnice in aktivnosti s katerimi smo se lažje naučili kako priti od ideje za projekt vse do tega kako projekt prijaviš in izvedeš kot erasmus projekt. S to izkušnjo sem spoznala ogromno mladih iz celotne evrope, s katerimi smo se skozi aktivnosti še bolje spoznali in na koncu naredili tudi lastne projekte. Udeležbo na projektu mi je omogočil klub študentov Kranj.

 

Projekt Erasmus se nanaša na različne pobude in dejavnosti, ki jih podpira program Evropske unije Erasmus+. Erasmus+ je celovit program, ki zajema več sektorjev, vključno z izobraževanjem, usposabljanjem, mladimi in športom. Cilj programa je spodbujati mobilnost, sodelovanje in izmenjavo med posamezniki in organizacijami v Evropi. Projekt Erasmus+ podpira široko paleto dejavnosti in partnerstev, vključno z študentsko mobilnostjo, kar vključuje izmenjave v tujini v obliki študija ali delovne prakse; mobilnost osebja, kar podpira zaposlene iz visokošolskih programov k dodatne poučevanju; strateška partnerstva, ki spodbujajo oblikovanje strateških partnerstev med izobraževalnimi ustanovami k spodbujanju inovacij in izmenjavo znanja; Krepitev zmogljivosti saj Erasmus+ zagotavlja sredstva za projekte krepitve zmogljivosti na področju visokega šolstva in še  dejavnosti Jean Monnet, katere dejavnosti se osredotočajo na spodbujanje odličnosti pri poučevanju in raziskovanju na področju študij evropske integracije. Na splošno je cilj programa Erasmus spodbujati občutek evropske identitete, medkulturnega razumevanja in sodelovanja med študenti in akademskim osebjem po vsej Evropi. Postal je eden najuspešnejših in najbolj priljubljenih programov študentske izmenjave po vsem svetu, ki neštetim posameznikom nudi neprecenljive mednarodne izkušnje in obogati njihov osebni in poklicni razvoj.Mladinske izmenjave udeležence spodbujajo, da delijo svoje izkušnje ter uporabijo pridobljeno znanje in veščine v svojih skupnostih. Lahko so vključeni v nadaljnje dejavnosti, kot je organizacija lokalnih dogodkov ali izvajanje manjših projektov, ki jih je navdihnila izmenjava.

      Vsak Erasmus + projekt ima drugačno tematiko, na katero so vezane dejavnosti in cilji vsakega projekta. Projekt Make it happen je bil osredotočen na izvedbo projektov za mlade znotraj organizacije Erasmus. Med mladinsko izmenjavo smo se udeleženci iz različnih držav združili in sodelovali v različnih dejavnostih, delavnicah, razpravah in kulturnih izkušnjah. Projekt se je osredotočil na povezovanje mladih, spodbujanje medkulturnega razumevanja in spodbujanje aktivnega državljanstva. Skupina Shokkin je tekom projekta poskrbela, da je vsak udeleženec imel možnost sodelovati v različnih aktivnostih in izkušnjah. Program je bil zasnovan od spoznavnih delavnic vse do izvedbe in predstavitve lastnega projekta. Poleg izdelovanje lastnega projekta so aktivnosti tudi vključevale večere  medkulturnega učenja, kjer smo skupaj s soudeleženci poskušali tradicionalne dobrote, katere je prinesel vsak posameznik iz svoje države. Spoznavali smo tuje tradicije, vrednote in poglede skozi igre. Imeli smo tudi kulturni dan,kjer so nam razkazali mesto Tallinn. Obiskali smo lokalne znamenitosti, poskusili njihovo tradicionalno hrano in izkusili lokalno kulturo iz prve roke. Večino večerov pa smo preživljali v savni, ki je tudi  velik del estonske kulture.

 

Moje sodelovanje v projektu Erasmus s skupino Shokkin Group v Estoniji je bila neverjetno koristna izkušnja. Poudarek na povezovanju med udeleženci je bil ključni vidik projekta. Z aktivnostmi team buildinga in skupnimi izkušnjami smo oblikovali vezi, ki niso obogatile le naš čas v Estoniji, ampak so ustvarile tudi mrežo mednarodnih prijateljev, ki bo trajala tudi po projektu. 

 

»Projekt je izvajala mladinska organizacija Shokkin Group International, financirala pa ga je agencija Estonian National v okviru programa Erasmus+ Evropske komisije.”

 

                                                                                    Hana Martinek