Kultura

Potopisni večeri

Kdaj

Vsako nedeljo od 19.30 do 21.00

Kje

KluBar

Z AVTOŠTOPOM PO IRANU
5.1.2020 ob 19:30, KluBar
predaval bo Amadej Petan

Amadej Petan je 21- letni Brežičan, ki si vedno vzame čas za spoznavanje novih kotičkov sveta, hkrati pa s seboj vzame fotoaparat in tako združi ljubezen do potovanj in snemanja.

Tokrat se je odločil obiskati Iran, skrivnosten in neprimerljiv svet, v katerem lahko doživimo vzdušja 1001 noči v Esfahanu in Širazu do svete preprostosti iranskih vasic … od plemenskega vzdušja Kurdistana do modernega velemesta 21. stoletja … od gora prek puščav in step do Kaspijskega morja … od skrivnostnega Alamuta pa do še bolj skrivnostnega Qoma … in vse to na AVTOŠTOP!

______________________________________________________

NOMADSKO POPOTOVANJE PO NORVEŠKI
12.1.2020 ob 19:30, KluBar
predavale bodo Pija Lapajne, Teja Škofic in Neža Vombergar

Manj je več – to je bil naš moto, ko smo se poleti tri tedne s šotorom potepale po eni izmed najdražjih držav na svetu, Norveški. Odločitev za potovanje je bila hitra in spontana, pa tudi naš plan poti se je držal zapisanega mota, saj je večino časa nastajal kar sproti. Vse kar smo uspele načrtovati vnaprej je bilo to, da bomo začele na severu Norveške, končale pa na jugu (ja ja, tudi me se sprašujemo kje le smo uspele najti čas za tako podroben plan. Če vas torej zanima, kako smo v treh tednih prepotovale dobrih 2000 kilometrov od Tromsa do Stavangerja z nahrbtnikom, šotorom in enim samim loncem, ste lepo vabljeni da nam prisluhnete na našem potopisnem predavanju.

______________________________________________________

9 MESECEV PO JUŽNI AMERIKI
19.1.2020 ob 19:30, KluBar
predavala bosta Rok in Katarina Hočevar

Decembra 2018 sva se odločila, da je čas za eno konkretno potovanje. Pustila sva službi, se izselila iz stanovanja v Ljubljani in se podala na 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki. Začela sva v Čilu, kjer sva kupila terenski avto, nato pa se z njim odpravila dogodivščinam naproti. Najprej sva se odpravila na jug, v Patagonijo, kjer sva občudovala ledenike, hodila na trekinge in se upirala močnemu vetru. Karneval sva pričakala v Rio de Janeiru, nato pa se še 40 dni potepala po vroči Braziliji. Po 4 mesecih potovanja sva se vrnila na sever Čila in skočila še na Velikonočni otok, nato pa nadaljevala pot proti severu. Sledil je obisk Altiplana, to je visokoležeča planota s čudovito naravo, ki se razteza od severa Argentine in Čila, preko Bolivije in vse do Peruja. Po enem mesecu redkega zraka in konstantni višini nad 3500 m, sva se spustila najprej v amazonsko džunglo, nato pa na puščavnato obalo Peruja. V Ekvadorju sva dejansko prečkala ekvator, se najedla svežih banan in kakava, nato pa vstopila v divjo Kolumbijo. Ko sva prišla do severnega konca Južne Amerike, sva avto prodala in se odpravila še v Venezuelo. Kljub težki gospodarski krizi je država naravnost čudovita.

Na potopisnem predavanju bomo potovali po najrazličnejših pokrajinah, srečali nenavadne živali in prisluhnili številnim popotniškim prigodam.

______________________________________________________

BURMA – KJER NAJDEMO SREČO V OČEH
26.1.2020 ob 19:30, KluBar
predavala bo Ana Goetz

Ko sem se sredi noči peljala z letalom proti Burmi, sem dobila občutek, da se peljem nazaj v preteklost. Iz ptičje perspektive sem hitro opazila, da so hiše brez elektrike.
Dežela, ki je še ni zajel velik vpliv turizma, kjer so izjemno prijazni ljudje, morda celo najprijaznejši na svetu.

O tem kako sem prepotovala Burmo brez ”vnaprej sestavljenega” načrta, backpackanje podaljšala iz 1 na 9 mesecev, bila v kritičnem stanju zaradi ventilatorja.. vse to in še več na našem skupnem popotovanju.